یکی از انواع وام‌های بانکی، وام دانشجویی است که دانشجوها می‌توانند با استفاده از آن، مخارج زندگی خود را تامین کنند یا وسایل مورد نیاز برای دانشگاه را تهیه نمایند. اگر امسال وارد دانشگاه می‌شوید یا از دانشجویان قدیمی هستید، می‌توانید با داشتن مدارک دانشجویی و مدارک هویتی نظیر کارت ملی، برای دریافت تسهیلات مالی دانشجویی اقدام کنید. در این مقاله، شرایط دریافت وام دانشجویی، مدارک مورد نیاز و نحوه بازپرداخت آن مورد بحث قرار گرفته‌اند.

 

آیا به وام ازدواج نیاز دارید؟ با کلیک بر روی “خرید وام ازدواج” مشکلتان را حل کنید.

 

وام دانشجویی چیست؟

تسهیلات دانشجویی با همکاری صندوق رفاه دانشجویان و وزارت علوم به دانشجویان ارائه می‌شود و شامل وام‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت است. این وام‌ها یا کارمزد بسیار کمی دارند یا بدون کارمزد هستند، بنابراین بسیاری از دانشجویان برای خرید لپ‌تاپ و وسایل تخصصی رشته‌شان از تسهیلات دانشجویی استفاده می‌کنند.

صندوق رفاه دانشجویان هر سال مدارک و شرایط دریافت وام دانشجویی را اعلام می‌کند. بر اساس آخرین اعلامیه در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳، علاوه بر ارائه مدارک لازم، به ضامن نیز نیاز خواهید داشت.

 

مبلغ وام دانشجویی چقدر است؟

مبلغ وام با توجه به نوع آن متفاوت بوده و به قرارداد بین صندوق رفاه و بانک بستگی دارد. علاوه بر این، مقطع تحصیلی دانشجویان نیز در مبلغ نهایی وام تأثیرگذار است. طبق اعلامیه سایت صندوق رفاه دانشجویی، مبلغ وام دانشجویی در سال ۱۴۰۲ به شرح زیر است. برای سال تحصیلی ۱۴۰۳، هنوز مبالغ جدید اعلام نشده‌اند. همچنین، اگر متأهل هستید، مبلغ وام برای شما دو برابر دانشجویان مجرد است. در صورتی که دانشجوی دانشگاه آزاد هستید، برای دریافت وام باید به صندوق رفاه دانشجویی وزارت علوم و دانشگاه آزاد مراجعه کنید.

مقطع تحصیلی وام تحصیلی
کاردانی و کارشناسی پیوسته و ناپیوسته ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان
کارشناسی ارشد پیوسته و ناپیوسته، دکترای حرفه‌ای، دکترای پیوسته ۳ میلیون تومان
دکتری تخصصی ناپیوسته ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان

مبلغ وام شهریه

کاردانی، کارشناسی پیوسته و ناپیوسته ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان
کارشناسی ارشد پیوسته و ناپیوسته، دکترای حرفه‌ای و دکترای پیوسته ۳ میلیون تومان
دکترای تخصصی ناپیوسته ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان

مبلغ وام ضروری دانشجویی

نوع وام مبلغ وام ضروری دانشجویی
ازدواج ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان
تولد فرزند دانشجوی متاهل ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان
دانشجوی حادثه دیده در تصادف ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان
دانشجوی مبتلا به بیماری خاص ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان
بیماری خاص و پرهزینه یکی از اعضای تحت تکفل دانشجو ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان
دانشجوی توان‌خواه ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان
خرید لوازم کمک آموزشی ۶ میلیون ۵۰۰ هزار تومان
دانشجویان برتر و نمونه کشوری ۴ میلیون تومان
دانشجویان قهرمان ورزشی ۴ میلیون تومان
حوادث و بلایای طبیعی ۴ میلیون تومان
فوت پدر و مادر، همسر یا فرزند دانشجو ۴ میلیون تومان

مبلغ وام ودیعه مسکن متاهلی برای دانشجویان

شهر محل تحصیل مبلغ وام
شهر تهران ۱۰۰ میلیون تومان
کلان شهرها ۷۰ میلیون تومان
سایر شهرها ۴۰ میلیون تومان

 

شرایط دریافت وام دانشجویی چیست؟

نکات زیر، شرایط عمومی برای دریافت وام دانشجویی هستند. لازم است توجه کنید که برای گرفتن این وام، شرایط ضامن‌ها و وضعیت روزانه یا شبانه بودن دانشجو نیز باید در نظر گرفته شوند.

– متقاضی وام باید مسلمان باشد یا به یکی از ادیان رسمی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران معتقد باشد.
– نیاز مالی متقاضی توسط معاونت دانشجویی تشخیص داده می‌شود، بنابراین باید از نظر مالی در اولویت باشید.
– صلاحیت اخلاقی و رعایت شئون دانشجویی در گرفتن وام اهمیت دارد.
– متقاضی وام نباید از بورسیه تحصیلی یا کمک هزینه و وام موسسه‌های دیگر استفاده کرده باشد.
– متقاضی وام نباید شاغل و حقوق‌بگیر باشد، البته کار دانشجویی از این شرط مستثنی است.
– وام‌گیرنده باید سند و ضامن معتبر داشته باشد.
– اگر دانشجو در نیم‌سال تحصیلی مشروط شده باشد، فقط نیمی از مبلغ وام را می‌تواند دریافت کند. با این حال، به این دانشجویان وام مسکن و حق اولاد به طور کامل پرداخت می‌شود.
– دانشجویان ورودی جدید بدون شرط معدل می‌توانند وام بگیرند.

تاثیر سنوات بر وام دانشجویی

به‌طور کلی، سنوات تحصیلی یکی از شرط‌های دریافت وام از دانشگاه است. یعنی شما باید طبق برنامه دانشگاه و وزارت علوم، درس‌های دانشگاه را گذرانده باشید تا بتوانید درخواست وام دهید.

برای مثال، اگر دانشجوی ترم چهارم هستید، برای گرفتن وام باید واحدهای این ترم را پاس کنید. در صورتی که به ترم‌های بیشتری احتیاج داشته باشید، نمی‌توانید وام بگیرید. تعداد سنوات تحصیلی برای دانشجویان کاردانی، کارشناسی ناپیوسته و کارشناسی ارشد ناپیوسته حداکثر ۲ سال تحصیلی است و دانشجویان کارشناسی پیوسته نیز به حداکثر ۴ سال تحصیلی نیاز دارند.

اگر در زمان دانشجویی، مرخصی تحصیلی داشته باشید و مرخصی شما تایید شده باشد، زمان مرخصی جزو دوره تحصیلی حساب نمی‌شود. اگر تاکنون از وام دانشجویی استفاده نکرده باشید، مدت زمان تحصیل جزو سنوات تحصیلی حساب می‌شود و می‌توانید از بقیه دوره استفاده کنید.

نحوه دریافت وام برای دانشجویان

اگر در شهری غیر از شهر محل سکونت خود درس می‌خوانید، می‌توانید به سایت ثبت‌نام وام دانشجویی مراجعه کرده و فرم مربوطه را تکمیل کنید. دانشجویان دانشگاه‌های پردیس خودگردان، دانشگاه آزاد و دانشگاه‌های غیرانتفاعی نیز می‌توانند برای ثبت‌نام از این سایت استفاده کنند.

ابتدا باید در سایت تسهیلات دانشجویی ثبت‌نام کرده و نوع وام مورد نظر خود را انتخاب کنید. برای ثبت‌نام، از کد ملی و شماره موبایل استفاده می‌شود. پس از آن، باید کد احراز هویت را وارد کنید و با وارد کردن نام و شماره موبایل، به بخش تکمیل اطلاعات بروید. در این بخش، باید اطلاعاتی نظیر شماره شناسنامه، آدرس، شماره حساب و شماره شبا را وارد کنید.

در بخش مربوط به مقطع تحصیلی، اطلاعاتی مانند دانشگاه، رشته تحصیلی، شماره دانشجویی و ترم ورودی را وارد کنید. پس از اتمام مراحل ثبت‌نام، اطلاعات شما توسط وزارت علوم بررسی می‌شود و پس از تأیید، مبلغ وام به حساب شما واریز خواهد شد.

نرخ بهره وام چقدر است؟

سود وام دانشجویی ۴ درصد است. براساس قوانین صندوق رفاه دانشجویی، این صندوق می‌تواند در ابتدا به اندازه ۴ درصد از شما سود دریافت کند. این سود قبل از شروع پرداخت اقساط از شما اخذ می‌شود.

ضامن‌های مورد نیاز

ضامن‌های وام دانشجویی باید از شرایط خاصی برخوردار باشند و باید کارمند رسمی باشند. در این بخش، افراد واجد شرایط برای ضمانت را معرفی می‌کنیم:

1. کارمندان رسمی و پیمانی سازمان‌های اجرایی و کارمندان قراردادی با حداقل ۵ سال سابقه کار.
2. هیأت علمی رسمی دانشگاه‌های آزاد و کارمندان رسمی و قراردادی دانشگاه با حداقل ۵ سال سابقه کار.
3. کارمندان رسمی و پیمانی سازمان‌های زیرمجموعه قوه مقننه و کارمندان قراردادی با حداقل ۵ سال سابقه کار.
4. کارمندان رسمی و پیمانی قوه قضائیه و کارمندان قراردادی با حداقل ۵ سال سابقه کار.
5. سردفترهای اسناد رسمی، ازدواج و طلاق که از سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مجوز دارند.
6. کارمندان استخدامی نیروهای مسلح.
7. بازنشسته‌های کشوری، لشگری و مستمری بگیران تامین اجتماعی.
8. کسانی که از بنیاد شهید و امور ایثارگران حقوق می‌گیرند.
9. کارکنان دائمی بانک‌ها با حداقل ۵ سال سابقه کار.

نحوه بازپرداخت چگونه است؟

نکته مهم در بازپرداخت قسط‌ها این است که باید از حالت شاغلی خودداری کرده و قسط‌های وام را در زمان دانشجویی پرداخت کنید. اگر صندوق رفاه متوجه شود که این قوانین را زیر پا گذاشتید، ممکن است به شما خسارت برساند.

همچنین، اگر بعد از دریافت وام شاغل شوید، باید کل مبلغ وام را به صورت یکجا پرداخت کنید و به مبلغ وام هم سود ۴ درصدی اضافه می‌شود. اگر بعد از دریافت وام تحصیل را ترک کنید، فرصت ۳ ماه دارید تا مبلغ وام را به صورت یکجا پرداخت کنید.

بعضی از دانشجوها بعد از فارغ‌التحصیلی بدون وقفه وارد مقطع بعدی می‌شوند. اگر این افراد وام خود را کامل پرداخت کنند، به آن‌ها کارمزدی تعلق نمی‌گیرد، اما اگر نیمی از مبلغ وام را پرداخت کنند، باید کارمزد ۲ درصدی را پرداخت کنند.

دانشجوهایی که از کارافتاده و صعب‌العلاج هستند، در صورت دچار از کارافتادگی شوند، ممکن است بدهی‌ها و جریمه‌ها به آن‌ها بخشیده شود.

دانشجوهای نابینا و ناشنوا باید پس از ۲ سال اقساط وام را پرداخت کنند.

انواع وام‌های دانشجویی

به‌ طور کلی، انواع وام‌های بانکی دانشجویی شامل وام ضروری، وام تحصیلی، وام دکتری، وام شهریه و وام ودیعه مسکن هستند. در این بخش، هر کدام از این وام‌ها را به طور خلاصه توضیح می‌دهیم.

وام ضروری

این وام به دانشجوهای روزانه دانشگاه‌های دولتی، مراکز وابسته به دستگاه‌های اجرایی و آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای اعطا می‌شود. اگر در طول دوره تحصیلی با رویداد خاصی روبرو شوید یا به حادثه برخورد کنید، می‌توانید از وام ضروری استفاده کنید. همچنین، دانشجوهای برتر و قهرمان‌های ورزشی نیز می‌توانند از این وام استفاده کنند.

وام دکتری

این وام از طرف منابع صندوق رفاه و بانک‌هایی که با صندوق قرارداد دارند، اعطا می‌شود. اگر یکبار از وام صندوق رفاه استفاده کرده‌اید، می‌توانید باز هم معرفی‌نامه دریافت کرده و در بانک پرونده تشکیل دهید تا از این وام استفاده کنید.

وام شهریه

اگر دانشجوی شبانه‌ یا در دانشگاه‌های پیام‌نور، جامع علمی و کاربردی، دانشگاه آزاد، موسسه‌های غیرانتفاعی و مراکز وابسته به دستگاه‌های اجرایی درس می‌خوانید، می‌توانید از صندوق رفاه دانشجویی و بانک قرض الحسنه مهر ایران وام بگیرید. این وام تنها برای پرداخت شهریه استفاده می‌شود و مبلغ آن به حساب دانشگاه واریز می‌شود.

وام ودیعه مسکن

اگر متاهلید و خوابگاهی ندارید، می‌توانید از وام ودیعه مسکن استفاده کنید. اگر خوابگاه ندارید اما سند تعهد و اجاره‌نامه دارید، می‌توانید با کد رهگیری وام ودیعه مسکن را دریافت کنید. دانشجوهایی که در آخرین نیم‌سال تحصیلی هستند، امکان دریافت این وام را ندارند و تنها یکی از زوج‌های دانشجو می‌تواند از تسهیلات مسکن دانشجویی استفاده کند.

وام بانک ملی

این وام برای دانشجوهای دانشگاه آزاد تعیین شده است و با معرفی‌نامه از دانشگاه صادر می‌شود. اگر در یکی از شعب دانشگاه آزاد درس می‌خوانید، می‌توانید با مراجعه به یکی از شعبه‌های بانک ملی وام را دریافت کنید.

مبلغ وام برای دانشجوهای کاردانی 5 میلیون تومان و برای دانشجوهای کارشناسی 10 میلیون تومان تعیین شده است. دانشجوهای ارشد و دکترا نیز می‌توانند به ترتیب 15 و 40 میلیون تومان وام بگیرند. در دوران تحصیل، هر دانشجو تنها یک بار می‌تواند از وام بانک ملی استفاده کند، اما پس از دریافت این وام، امکان درخواست وام صندوق رفاه دانشجویی نیز وجود دارد.

وام ازدواج دانشجویی

اگر در دوران دانشجویی ازدواج کردید، می‌توانید با ارائه کپی سند ازدواج، وام از صندوق رفاه دانشجویان دریافت کنید. این وام تنها یک بار در طول دوران تحصیل به شما اعطا می‌شود و باید از ارائه سند ازدواج تا یک سال زمان گذشته باشد.

وام خرید گوشی و لپ‌تاپ

این وام مخصوص دانشجویان پیام نور است. این دانشجوها می‌توانند با مدارک دانشجویی به بانک مهر ایران مراجعه کنند و تا سقف ۲۰ میلیون تومان وام بگیرند.

وام خرید خودرو

دانشجوهای دانشگاه آزاد می‌توانند برای خرید خودرو از وام استفاده کنند. برای دریافت این وام، باید به سایت صندوق رفاه دانشجویان مراجعه کرده و فرم‌های مورد نیاز را تکمیل کنند. این وام خرید خودرو تنها یک بار به دانشجوها اعطا می‌شود و شرایط دیگر ممکن است بر اساس سیاست‌های صندوق رفاه دانشجویان مشخص شود.

 

سوالات متداول

مبلغ وام برای دانشجوها چقدر است؟

مبلغ وام با توجه به مقطع دانشجو و نوع وام متفاوت است. همچنین، صندوق رفاه دانشجویی در ابتدای سال تحصیلی مبلغ وام را اعلام می‌کند.

از کجا می‌توان برای تسهیلات مالی دانشجویی درخواست داد؟

اول در پورتال دانشجویی صندوق رفاه ثبت‌نام کنید و بعد با هماهنگی با اداره رفاه دانشجویی دانشگاه وام بگیرید.

برای گرفتن وام به چه مدارکی احتیاج دارید؟

کپی کارت دانشجویی، کپی کارت ملی، کپی شناسنامه، اصل سند تعهد محضری و فرم‌های درخواست مدارک دریافت وام دانشگاه هستند.

آیا مشروط شدن در گرفتن وام تاثیر دارد؟

اگر دانشجوهای روزانه یک ترم مشروط شوند، می‌توانند از وام دانشجویان استفاده کنند.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط