قانون سرقفلی مغازه در سال 56، موجر را در خصوص تخلیه ملک محدود نموده و اصل را بر این گذاشته که چه سرقفلی گرفته شود و چه گرفته نشود سرقفلی به ملک تجاری تعلق خواهد گرفت. این قانون در سال ۷۶ مورد بازنگری قرار گرفت و به موجب آن اگر این حق در قرارداد سرقفلی نوشته شود مستاجر حق سرقفلی دارد.
وام فوری نیاز دارید؟ با کلیک بر روی “وام فوری” مشکلتان را حل کنید.
یکی از اصطلاحاتی که در حوزه اجاره کردن اماکن تجاری مطرح می شود بحث سرقفلی می باشد. منظور از سرقفلی وجهی است که در ابتدای انعقاد قرارداد اجاره ملک تجاری توسط مستاجر به موجر پرداخت می شود و به این ترتیب موجر موظف است تا در پایان مدت اجاره آن ملک را مجددا به مستاجر اجاره داده و عقد اجاره را با وی تمدید نماید. در صورتی که موجر از این حق خود انصراف دهد این مبلغ می بایست توسط موجر به وی پرداخت شود.
قانون گذار به منظور تنظیم روابط بین مستاجر و موجر در حوزه سرقفلی قوانین و مقررات مختلفی را وضع نموده است که از آن به عنوان قانون سرقفلی یاد می شود. از آن جا که رعایت این قوانین و مقررات در زمان اعمال سرقفلی بر ملک تجاری الزامی می باشد افراد می بایست با مواد و مندرجات این قانون آشنایی کامل داشته باشند.
قانون سرقفلی مغازه سال 56
مقررات مربوط به سرقفلی در ابتدا در سال 56 در قانون روابط موجر و مستاجر مطرح گردید. در این ماده به طور مستقیم از اصطلاح سرقفلی استفاده نشده اما مالک را در خصوص تخلیه ملک تجاری محدود کرده و اصل را بر این گذاشته است که مالک حق تخلیه ملک تجاری را ندارد مگر این که دلایل و اسباب ذکر شده در این قانون وجود داشته باشد.
طبق ماده 14 قانون روابط موجر و مستاجر در سال ۵۶، موجر می تواند حسب مورد صدور حکم فسخ اجاره یا تخلیه را از دادگاه درخواست کند. دادگاه ضمن حکم فسخ اجاره، دستور تخلیه مورد اجاره را صادر می نماید و این حکم علیه مستاجر یا متصرف اجرا و محل تخلیه خواهد شد که این حق می تواند در موارد زیر اعمال شود:
در موردی که مستاجر مسکن بدون داشتن حق انتقال به غیر در اجاره نامه و یا در موردی که اجاره نامه ای در بین نباشد مورد اجاره را کلا یا جزعا به هر صورتی که باشد به غیر واگذار نموده یا عملا از طریق وکالت یا نمایندگی و غیره در اختیار و استفاده دیگری جز اشخاص تحت الکفاله قانونی خود قرار داده باشد.
در موردی که عین مستاجره به منظور کسب یا پیشه و یا تجارت خود مستاجر اجاره داده شده و مستاجر آن را به عناوینی از قبیل وکالت یا نمایندگی و غیره عملا به غیر واگذار کند بدون اینکه طبق ماده 19 این قانون با مستاجر لاحق اجاره نامه تنظیم شده باشد.
در صورتی که در اجاره نامه محل سکنی حق فسخ اجاره هنگام انتقال قطعی شرط شده باشد؛ مشروط به اینکه خریدار بخواهد شخصا درمورد اجاره سکونت نماید و یا آن را برای سکونت اولاد یا پدر یا مادر یا همسر خود تخصیص دهد. در این صورت اگر خریدار تا سه ماه از تاریخ انتقال ملک برای تخلیه مراجعه ننماید درخواست تخلیه به این علت تا انقضای مدت اجاره پذیرفته نمی شود.
در صورتی که مورد اجاره محل سکنی بوده و مالک پس از انقضی مدت اجاره احتیاج به مورد اجاره برای سکونت خود یا اشخاص مذکور در بند فوق داشته باشد موجر می تواند حکم تخلیه مستاجر را بگیرد.
هر گاه مورد اجاره محل سکنی در معرض خرابی بوده و قابل تعمیر نباشد.
در صورتی که از مورد اجاره محل سکنی بر خلاف منظوری که در اجاره نامه قید شده استفاده گردد.
در مورد محل کسب و پیشه و تجارت هرگاه مورد اجاره برای شغل معینی اجاره داده شده و مستاجر بدون رضای موجر شغل خود را تغییر دهد مگر این که شغل جدید عرفا مشابه شغل سابق باشد.
در صورتی که مستاجر در مورد اجاره تعدی یا تفریط کرده باشد.
در صورتی که مستاجر در مهلت مقرر شده، از پرداخت مال الاجاره یا اجرت المثل خودداری نموده و با ابلاغ اخطار دفترخانه تنظیم کننده سند اجاره یا اظهارنامه (در موردی که اجاره نامه عادی بوده یا اجاره نامه ای در بین نباشد) ظرف ده روز قسط یا اقساط عقب افتاده را نپردازد.
بنابراین در قانون سرقفلی مغازه سال 56، موارد تخلیه ملک از جانب موجر محدود گردیده و تا دلایل قید شده در قسمت فوق موجود نباشد مالک نمی تواند تقاضای تخلیه ملک را نماید. با این حال این قانون در سال 1376 مورد بازنگری قرار گرفت که در قسمت بعدی مقاله به آن پرداخته شد.
قانون سرقفلی سال 76
همانطور که در بالاتر اشاره شد، قانون روابط موجر و مستاجر مصوب سال 56 در سال 76 مورد بازنگری و اصلاح قرار گرفت. از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون اجاره کلیه اماکن اعم از مسکونی، تجاری، محل کسب و پیشه، اماکن آموزشی، خوابگاه های دانشجویی و ساختمان های دولتی و نظایر آن که با قرارداد رسمی یا عادی منعقد می شود تابع مقررات قانون مدنی و مقررات مندرج در این قانون و شرایط مقرر بین موجر و مستاجر خواهد بود.
در قانون روابط موجر و مستاجر در سال ۷۶، برخلاف قانون سال ۵۶ به طور صریح از لفظ سرقفلی برای بیان موضوعات مرتبط استفاده شده و فصل دوم آن به بیان مقررات سرقفلی اختصاص داده شده است. بنابراین می توان بیان داشت که قانون سرقفلی سال 76 در واقع همان فصل دوم قانون روابط موجر و مستاجر بوده که دارای 6 ماده مرتبط به سرقفلی می باشد.
یکی از عمده ترین تفاوت های قانون سرقفلی مغازه در سال 56 با سال 76، در این است که برای اجاره اماکن تجاری (قبل از تصویب قانون سال ۷۶) چه سرقفلی گرفته می شد و چه گرفته نمی شد سرقفلی به ملک تعلق می گرفت. در حالی که در قانون سال 76 اگر این حق در قرارداد سرقفلی نوشته شود مستاجر حق مطالبه سرقفلی دارد و اگر این حق در قرارداد نوشته نشود، سرقفلی به فرد تعلق نخواهد گرفت.
ماده 9 قانون روابط موجر و مستاجر سال ۷۶ در این رابطه بیان اعلام کرده: «چنانچه مدت اجاره به پایان برسد یا مستاجر سرقفلی به مالک نپرداخته باشد و یا اینکه مستاجر کلیه حقوق ضمن عقد را استیفاء کرده باشد هنگام تخلیه عین مستاجره حق دریافت سرقفلی نخواهد داشت.»
لازم به ذکر است که مفاد این قانون تنها نسبت به قراردادهای اجاره بعد از سال 76 اطلاق می شود و قابلیت اعمال بر قراردادهایی که قبل از تصویب این قانون منعقد شده ندارد. علاوه بر این در این زمینه آیین نامه اجرایی قانون روابط موجر و مستاجر نیز به تصویب رسیده که موادی از آن، به بیان موضوع سرقفلی اختصاص داده شده است.
قانون سرقفلی سال 1402
در قسمت های بالاتر، توضیحاتی در رابطه با قانون سرقفلی سال 56 و 76 ارائه گردید و بیان شد که در سال 56 سرقفلی، در هر صورت به اجاره ملک تجاری تعلق می گرفت، اما در سال 76 اگر این حق، در قرارداد سرقفلی نوشته شود؛ مستاجر حق سرقفلی خواهد داشت. در این قسمت از مقاله قانون سرقفلی سال ۱۴۰۲ توضیح داده شده است.
قانون سر قفلی سال 1402 از قانون روابط موجر و مستاجر مصوب سال 56 و ۷۶ تبعیت می نماید و قانون و مقررات جدیدی در این خصوص به وسیله نهادهای قانون گذاری وضع نشده است.به همین جهت اگر قرارداد اجاره و سرقفلی یک ملک تجاری قبل از سال 76 منعقد شده باشد قانون وضع شده روابط موجر و مستاجر سال ۵۶ بر آن حاکم است و اگر قرارداد مذکور بعد از سال ۷۶ منعقد شده باشد از قانون روابط موجر و مستاجر مصوب سال 76 تبعیت خواهد کرد. همچنین سرقفلی به عنوان یک حق مالی قابلیت به ارث رسیدن دارد که به آن ارث سرقفلی گفته می شود.
ماده 11 قانون روابط موجر و مستاجر مصوب سال ۷۶، در این خصوص اعلام می کند: «اماکنی که قبل از تصویب این قانون به اجاره داده شده از شمول این قانون مستثنی و حسب مورد مشمول مقررات حاکم بر آن خواهند بود.» بنابراین، افراد می بایست برای مطالعه قانون سرقفلی سال ۱۴۰۲، به قوانین موجر و مستاجر سال 56 و 76 مراجعه نمایند.