سامانه توثیق الکترونیکی دارایی، یک وبسایت است که افراد با عضویت و ثبتنام در آن، میتوانند تمامی داراییهای خود که دارای ارزش مالی و قابلیت نقدشوندگی دارند را به وثیقه تبدیل نمایند. کاهش زمان لازم برای انجام عملیات وثیقهگذاری و ارائه متنوعتر اسناد، از مزایای این سامانه است که بانک صادرات ارائه میدهد.
وثیقه به مال یا دارایی نقدی یا غیرنقدی (از جمله منقول یا غیرمنقول) اطلاق میشود که فرد به عنوان ضمانت در نزد دادگاه یا طرف دیگر قرارداد ارائه میدهد تا زمانی که به تعهدات خود عمل کند. با توجه به الکترونیکی شدن بسیاری از امور در عصر حاضر، بانک صادرات بستری فراهم کرده است تا افراد بتوانند به صورت الکترونیکی وثیقهگذاری نمایند.
سامانه توثیق الکترونیکی بانک صادرات به افراد کمک میکند تا به شیوه الکترونیکی و کاملاً غیرحضوری، به توثیق داراییهای خود اقدام نمایند. اطلاع از آدرس این سامانه و نحوه ورود و ثبتنام در آن، امری حیاتی است.
بنابراین، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم پس از پاسخ به این پرسش که سامانه توثیق الکترونیکی دارایی چیست؛ به نحوه ورود و ثبتنام در آن بپردازیم. سپس در خصوص نحوه وثیقهگذاری در این سامانه، صحبت خواهیم کرد و امکانات و مزایای آن را بررسی خواهیم نمود. برای اطلاعات بیشتر، با ما همراه باشید.
کاربران برای ورود به سامانه توثیق الکترونیکی دارایی بانک صادرات باید به سایت set.bsi.ir مراجعه کنند.
سامانه توثیق الکترونیکی دارایی چیست
در زمان حال، بسیاری از افراد نیاز به ارائه وثیقه برای اموری مانند دریافت وام، قراردادهای وثیقهدار، و انعقاد قراردادها دارند. به منظور تسهیل این امور برای متقاضیان، بانک صادرات، با همکاری سازمان بورس و اوراق بهادار و شرکت سپردهگذاری مرکزی، سامانهای به نام “سامانه توثیق الکترونیکی دارایی” یا “سامانه ست” راه اندازی کرده است.
در پاسخ به سوال درباره تعریف “سامانه توثیق الکترونیکی دارایی”، میتوان گفت که افراد با ورود و ثبت نام در این سامانه، میتوانند کلیه داراییهای خود، اعم از سهام بورسی، بیمههای عمر، سپردههای بانکی، طلا، سیمکارت و… که مالیت دارند و قابلیت نقدشوندگی را دارند، را براساس ضریب تعیین شده در سامانه به عنوان وثیقه ارائه دهند.
از آنجایی که این سامانه برای نخستین بار در کشور ایجاد شده است، در مرحله اول، افراد میتوانند سهام بورسی و بیمههای عمر خود را به وثیقه تبدیل کرده و در مراحل بعدی، امکان تبدیل سایر داراییها نظیر طلا، سیمکارت و یارانه و… به وثیقه فراهم خواهد شد.
فرآیند توثیق دارایی در این روش به صورت کاملاً الکترونیکی و بدون نیاز به حضور حضوری در بانکها انجام میشود. این به این معناست که افراد نیازی به مراجعه حضوری به بانکها ندارند و همه مراحل از طریق اینترنت صورت میگیرد.
در حال حاضر، سامانه توثیق الکترونیکی دارایی بانک صادرات در آدرس set.bsi.ir برای متقاضیان قابل دسترسی است و در آیندهای نزدیک، بانکهای دیگر نیز به این سیستم متصل خواهند شد.
ورود به سامانه توثیق الکترونیکی دارایی
برای ورود به سامانه توثیق الکترونیکی دارایی یا سامانه “ست” بانک صادرات، افراد باید مراحل زیر را دنبال کنند:
1. وارد کردن آدرس set.bsi.ir در نوار آدرس مرورگر خود و فشردن دکمه Enter برای ورود به صفحه اصلی سامانه.
2. در صفحه اصلی سایت، افراد باید گزینه “ورود” را از قسمت بالای صفحه انتخاب کنند.
3. پس از انتخاب گزینه “ورود”، صفحهای باز میشود که از افراد میخواهد اطلاعات ورودی خود را وارد کنند، این شامل نام کاربری و رمز عبور میشود.
4. پس از وارد کردن اطلاعات ورودی، افراد باید بر روی دکمه “ورود” یا “ورود به حساب کاربری” کلیک کنند.
5. با موفقیت وارد حساب کاربری خود شده و میتوانند به امکانات و خدمات سامانه دسترسی پیدا کنند.
علاوه بر بانکها، قرار است که سایر نهادها و مراکزی نیز به این سامانه ملحق شوند، از جمله قوه قضائیه، بیمهها، شرکتهای بیمه و همچنین نهادها و مراکزی که فروش اعتباری دارند. این بدان معناست که این سرویس تنها مختص بانک صادرات نبوده و به مرور زمان، کلیه بانکها و نهادهای مربوطه به این سیستم متصل خواهند شد، تا امکان ارائه این خدمات به گسترهای از افراد و نهادها در اینترنت فراهم شود.
نحوه ثبت نام در سامانه توثیق الکترونیکی دارایی
در بخشهای پیشین مقاله، به توضیح چیستی و ماهیت سامانه توثیق الکترونیکی دارایی و روش ورود به آن پرداخته و بیان نمودهایم که افراد برای بهرهمندی از خدمات سایت توثیق الکترونیکی بانک صادرات، باید به نشانی set.bsi.ir مراجعه کنند. در این بخش از مقاله، قصد داریم به شرح نحوه ثبت نام در سامانه توثیق الکترونیکی دارایی بپردازیم.
برای ثبت نام در این سایت، شخص باید نشانی set.bsi.ir را در مرورگر خود وارد کرده و به صفحه اصلی این سایت دسترسی یابد. سپس، داوطلب باید گزینه “ورود” را از قسمت بالای سایت انتخاب نماید.
بعد از آن، شخص باید اطلاعات خود از قبیل کد ملی، تاریخ تولد و شماره همراه خود را وارد کرده و گزینه تایید و ارسال را انتخاب کند.
در مرحله بعدی، داوطلب باید کد ارسال شده به شماره همراه خود را در کادر مربوطه وارد کرده و گزینه تایید و ادامه را انتخاب کند.
و در نهایت، فرآیند ثبت نام فرد در سامانه تکمیل میشود و او میتواند به خدمات و امکانات آن دسترسی یابد.
با توجه به تازگی راهاندازی این سامانه، ممکن است متقاضیان در استفاده از برخی خدمات آن با مشکل مواجه شوند و درخواست مدنظر غیرفعال باشد، اما در آینده نزدیک این مشکلات برطرف خواهند شد.
نحوه وثیقه گذاری در سامانه ست بانک صادرات
برای وثیقه گذاری در سامانه ست بانک صادرات، متقاضی باید شرایط و ضوابط مشخصی را رعایت کند. این شرایط عبارتند از داشتن حساب کاربری در سامانه سجام، عدم داشتن چک برگشتی، داشتن حساب در بانک، عدم وجود تعهدات بلاتکلیف در بانک، و ارائه دارایی قابل توثیق در بانک.
مراحل و نحوه وثیقه گذاری در سامانه ست بانک صادرات شامل موارد زیر است:
1. ارائه وکالت فروش به صورت سیستمی (در صورت عدم تعهد به اقساط بانک).
2. انتخاب نوع دارایی و نمایش آن به متقاضی.
3. انجام احراز اختیار.
4. پرداخت کارمزد.
5. اتمام فرآیند و دریافت استعلامهای مربوطه توسط سیستم.
توجه به این نکته ضروری است که در صورت انجام عملیات توثیق، بانک وجهی را تحت عنوان کارمزد توثیق از متقاضی دریافت خواهد کرد. افراد در صورت فسخ درخواست، امکان استرداد کارمزد توثیق را نخواهند داشت. در پاسخ به این پرسش که چه زمانی دارایی از توثیق خارج خواهد شد، باید بیان کرد که پس از بازپرداخت اقساط در موعد مقرر، رفع توثیق دارایی فرد صورت خواهد گرفت.
همچنین، با توجه به اعلام و سیاست شرکت سپردهگذاری مرکزی، امکان وثیقهگذاری در روزهای کاری، یعنی شنبه تا چهارشنبه و ساعات 8 الی 16، امکان پذیر است. بنابراین، افراد در توثیق دارایی خود باید به این محدودیت زمانی نیز توجه داشته باشند.
امکانات و مزایای سامانه ست
از جمله سوالات متدوالی که ممکن است برای افراد در حوزه سامانه توثیق الکترونیکی دارایی یا سامانه ست مطرح شود، این است که امکانات و مزایای سامانه ست چیست و این سامانه چه خدماتی را به متقاضیان ارائه میدهد؟
در پاسخ به این پرسش میتوان بیان کرد که افراد با ورود به این سامانه میتوانند داراییهای متعدد خود را که قبلاً امکان وثیقهگذاری آن وجود نداشت، توسط موسسات اعتباری به وثیقه بگذارند. این فرآیند به صورت کاملاً الکترونیکی انجام میشود، بنابراین افراد نیازی به مراجعه حضوری به بانکها نخواهند داشت.
برخی دیگر از مهمترین مزایای سامانه ست عبارتند از:
1. کاهش زمان وثیقهگذاری.
2. مدیریت بهتر ثروت.
3. تناسب ارزش دارایی مورد وثیقه و تسهیلات ارائه شده.
4. تنوع در ارائه وثایق.
5. امکان وثیقهگذاری داراییهای راکد و غیرمولد.
6. امکان تغییر وثیقه.
7. آزادسازی بخشی از وثیقه متناسب با تعهدات رفع شده.
8. حذف مشکل قبول و پذیرش ضامن یا ضامنان توسط بانکها به دلیل برداشتهای مختلف و متفاوت از ضوابط اعتبارسنجی.
با اینکه در حال حاضر تنها بانک صادرات این خدمت را به متقاضیان ارائه میدهد، اما همانطور که پیشتر بیان شده، در آیندهای نزدیک، تمامی بانکها، نهادها و موسسات اعتباری، همچنین قوه قضائیه به سامانه ست متصل خواهند شد و افراد میتوانند در صورت صدور قرار وثیقه، از زندان رفتن خود با وثیقه الکترونیکی که در این سامانه ایجاد نمودهاند، جلوگیری نمایند.
توجه به این نکته ضروری است که در صورت تسهیلات نکول شده یا عدم توانایی اشخاص در پرداخت بدهی خود، بانک راسا اقدام به نقد کردن وثایق مذکور خواهد نمود. همچنین، داراییهایی که در این سامانه به وثیقه گذاشته میشود، تا زمانی که توسط سپردهگذاری مرکزی در وثیقه بانک یا موسسه اعتباری باشد، قابل نقل و انتقال و معامله نخواهد بود.
سوالات متداول
1- سامانه توثیق الکترونیکی دارایی چیست؟
2- آدرس سامانه توثیق الکترونیکی دارایی بانک صادرات چه می باشد؟