کارت تنخواه یک کارت الکترونیکی است که افراد میتوانند مبالغ تنخواه دستگاه اجرایی خود را در قالب کارت بانکی به ماموران تنخواه گردان منتقل کنند. روشهای دریافت تنخواه برای مشتریان حقوقی در بانکهای مختلف متفاوت است و میتواند به شیوه حضوری یا غیرحضوری باشد.
در ایران، افراد به دو دسته، اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی تقسیم میشوند. افراد میتوانند با ثبت یک شرکت یا شخصیت حقوقی به نام خود، از مزایای فراوانی مانند کارت تنخواه بهرهمند شوند.
در این میان، برای برخی افراد ممکن است سوال پیش بیاید که کارت تنخواه چیست و به چه منظوری مورد استفاده قرار میگیرد؟ اخذ این کارت نیازمند آشنایی با شرایط و مراحل مربوطه و تهیه مدارک مورد نیاز است.
به عنوان ادامهای بر مقاله فعلی، قصد داریم پس از پاسخ به پرسشی که کارت تنخواه چیست و چه شرایط و مدارکی برای دریافت آن لازم است؛ به نحوه دریافت تنخواه کارت بانکی برای مشتریان حقوقی بپردازیم. سپس، در خصوص مزایای تنخواه کارت برای مشتریان حقوقی صحبت خواهیم کرد. برای اطلاعات بیشتر، با ما همراه باشید.
کارت تنخواه چیست
قبل از پاسخ به سوال در مورد کارت تنخواه، باید توضیحاتی درباره تنخواه ارائه داده شود. تنخواه به مبلغی اشاره دارد که برای رفع نیازها و مسائل مالی کوچک در جریان فعالیت شرکتها و موسسات مورد نیاز است و به طور عمومی توسط حسابداری شرکت مدیریت میشود.
شخصی که مبلغ تنخواه را در اختیار دارد و با الزام به قوانین شرکت مسئولیت خرج کردن و نگهداری از آن را بر عهده دارد، به اصطلاح تنخواه گردان نامیده میشود. به منظور سهولت برای شرکتها در اختیار دادن مبلغ تنخواه به مسئول آن، بانکها کارتی به نام کارت تنخواه ارائه کردهاند.
به عنوان پاسخ به پرسش در مورد کارت تنخواه، میتوان گفت که کارت تنخواه یا تنخواه کارت، نوعی کارت الکترونیکی است که با داشتن آن، افراد حقوقی (از جمله شرکتها و سازمانها) و یا افراد حقیقی، مبالغ تنخواه خود را در قالب کارت بانکی به ماموران تنخواه گردان منتقل میکنند.
با دریافت این کارت، امکان نظارت و مدیریت بر روند هزینههای تنخواه برای سازمان و شرکت مربوطه شفافتر میشود. البته، لازم به ذکر است که نحوه هزینهکرد مبلغ تنخواه نیز در سیستم حسابداری شرکت به ثبت میرسد.
شرایط لازم برای دریافت کارت تنخواه
در بخش قبلی به سوال در مورد کارت تنخواه پاسخ دادیم و بیان کردیم که کارت تنخواه یک کارت الکترونیکی است که توسط بانک صادر میشود و مبلغ تنخواه در آن قرار میگیرد. در این بخش از مقاله، قصد داریم به توضیح شرایط لازم برای دریافت کارت تنخواه بپردازیم.
در توضیح شرایط لازم برای دریافت کارت تنخواه، باید توجه داشت که کارت تنخواه توسط بانکهای مختلف نظیر بانک اقتصاد نوین، ملی و غیره صادر میشود و ممکن است هر بانک شرایط خاص خود را برای دریافت کارت تنخواه داشته باشد. با این حال، برخی از شرایط لازم برای دریافت کارت تنخواه به شرح زیر است:
1. برخی بانکها تنها به اشخاص حقوقی امکان اعطای تنخواه کارت را فراهم میکنند. بنابراین، در این بانکها کارت تنخواه به اشخاص حقیقی ارائه نمیشود. البته برخی بانکها مانند بانک اقتصاد نوین و سامان، امکان دریافت تنخواه کارت برای اشخاص حقیقی را نیز فراهم کردهاند، اما بیشتر بانکها مانند بانک ملی، کشاورزی و رفاه، این کارت را تنها به اشخاص حقوقی ارائه میدهند.
ثبت درخواست دریافت کارت تنخواه در بانک مورد نظر
داشتن یا افتتاح حساب در شعبه ای که شخص حقوقی، تقاضای دریافت کارت تنخواه در آن شعبه را دارد.
شارژ نمودن کارت تنخواه گردان و پرداخت هزینه های لازم برای صدور آن
در اختیار داشتن اطلاعات شرکت و مدارک مورد نیاز
در این میان، برخی بانکها ممکن است شرایط ویژهای را برای دریافت کارت تنخواه در نظر بگیرند، به عنوان مثال بانک ملی. این بانک، کارت تنخواه را صرفاً به درخواست آن دسته از اشخاص حقوقی (از جمله شرکتها، نهادها، سازمانها، دانشگاهها و سایر دستگاههای اجرایی) صادر میکند که دارای حساب ویژه کارپردازان بخش عمومی (با پیش شماره 212) بوده و دسترسی لازم به سامانه بام استانی و سامانه مدیریت بن کارت را دارند و از سوی وزارت امور اقتصادی و دارایی معرفی شده باشند.
مدارک لازم برای دریافت کارت تنخواه
در بخشهای قبلی مقاله، به توضیح مفهوم و ماهیت کارت تنخواه و همچنین ضوابط آن پرداخته شد و بیان شد که یکی از شرایط اصلی برای دریافت کارت تنخواه در برخی بانکها، حقوقی بودن شخصیت متقاضی است. در این بخش از مقاله، قصد داریم به معرفی مدارک لازم برای دریافت کارت تنخواه بپردازیم که شامل موارد زیر است:
1. در دست داشتن اطلاعات شرکت مانند شناسه ملی شرکت، آدرس، شماره تلفن و…
2. در دست داشتن اطلاعات احراز هویت متقاضی مانند کارت ملی
3. فرم درخواست دریافت کارت تنخواه
4. داشتن هزینههای مربوط به شارژ کارت تنخواه
5. مدارک مثبت داشتن حساب بانکی در بانک مورد نظر
همانطور که اشاره شد، برخی بانکها ممکن است علاوه بر مدارکی که در قسمتهای قبلی بیان شد، اسناد دیگری را نیز مطالبه کنند. به عنوان مثال، بانک ملی تنها برای شرکتهایی که دارای حساب ویژه کارپردازان بخش عمومی (با پیش شماره 212) هستند و دسترسی به سامانه بام استانی و سامانه مدیریت بن کارت را دارند، کارت تنخواه صادر میکند. بنابراین، افراد باید مدارک مثبت این امور را نیز به همراه داشته باشند.
نحوه دریافت تنخواه کارت بانکی مشتریان حقوقی
به منظور دریافت تنخواه کارت بانکی، اشخاص حقوقی و شرکتها باید با مراحل و نحوه دریافت این کارت آشنا باشند. این قسمت از مقاله به بیان مراحل و نحوه دریافت تنخواه کارت بانکی مشتریان حقوقی میپردازد.
در خصوص نحوه دریافت این کارت، باید اشاره کرد که اخذ تنخواه کارت برای اشخاص حقیقی و حقوقی به دو شیوه حضوری و اینترنتی امکان پذیر است و ممکن است بانک، با توجه به امکانات و خدمات خود، به یک یا هر دو شیوه (حضوری و اینترنتی) اقدام به صدور تنخواه کارت نماید.
به عنوان مثال، بانک اقتصاد نوین و بانک سامان، تنخواه کارت بانکی را تنها به شیوه حضوری و مراجعه شخص به شعبه موردنظر، در اختیار میدهند. علاوه بر این، صدور کارت تنخواه گردان مشتریان حقوقی این بانک، صرفاً در شعبهای که شخص حقوقی در آن شعبه دارای حساب بوده (یا نسبت به افتتاح حساب اقدام مینماید)، امکان پذیر است.
با این حال، شارژ کارت تنخواه گردان در کلیه شعب بانک اقتصاد نوین امکان پذیر است. با این حال، ممکن است که برخی بانکها نظیر بانک ملی، صدور کارت تنخواه گردان را با ترکیبی از شیوههای اینترنتی و حضوری انجام دهند.
به این صورت که مشتریان، میبایست به صورت حضوری در این بانک افتتاح حساب کرده و در سامانه بام بانک ملی ثبت نام نمایند. پس از آن شخص باید به شیوه آنلاین به سامانه مدیریت بن کارت از طریق نشانی اینترنتی bmi.ir/boncard وارد شده و فرمهای مربوطه را تکمیل نمایند.
در نهایت، به منظور دریافت هر یک از کارتهای تنخواه، میبایست صاحب کارت با در دست داشتن مدارک شناسایی به شعبه یادشده مراجعه و کارت را دریافت نماید. در قسمت بعدی مقاله، به مزایا و امتیازات کارت تنخواه بانکی اشاره شده است.
مزایای تنخواه کارت گردان مشتریان حقوقی
مزایای تنخواه کارت گردان برای مشتریان حقوقی شامل امکانات متعددی است که این کارت به آنها ارائه میدهد. برخی از این مزایا عبارتند از:
1. **پرداخت قبوض**: قابلیت پرداخت قبوض مختلف از طریق تمامی ترمینالها و درگاههای بانکی عضو شبکه شتاب.
2. **خرید و پرداخت آنلاین**: امکان خرید کالا و خدمات و پرداخت از طریق پایانههای فروش فروشگاهی POS و درگاههای خرید اینترنتی تا سقف معین.
3. **مدیریت کارت**: امکان مسدود کردن، تغییر رمز، دریافت رمز دوم و مشاهده مانده حساب.
4. **امنیت مالی**: حفظ امنیت پول و عدم نیاز به حمل نقدی، همچنین امکان بلوکه کردن کارت در صورت مفقودی.
5. **تنوع خرید**: امکان انتخاب موارد خرید بر اساس مبلغ شارژ شده در کارت.
6. **شارژ مکرر**: امکان شارژ مکرر کارت به دلخواه و افزایش سقف اعتبار.
7. **مدیریت آنلاین**: امکان مدیریت آنلاین توسط مقامات مجاز.
همچنین، هر بانک ممکن است امکانات و مزایای دیگری را برای دریافتکنندگان تنخواه کارت در نظر بگیرد. به عنوان مثال، بانک کشاورزی امکان صدور کارتهای بانکی متعدد و به تعداد تنخواهداران را فراهم میکند، که این امر خرید کالا و خدمات را برای دستگاه و شرکت موردنظر آسانتر میکند. همچنین، بانک ملی امکان انتقال وجوه به کارتهای عضو شتاب و دریافت وجه نقد از دستگاههای خودپرداز را نیز فراهم میکند.
سوالات متداول
1- کارت تنخواه چیست؟
2- شرایط لازم برای دریافت کارت تنخواه چه می باشد؟
3- نحوه دریافت تنخواه کارت بانکی مشتریان حقوقی چگونه است؟