انتقال حساب وکالتی به بانک دیگر به دلیل مستقل بودن سیستم هر بانک، امکان پذیر نمیباشد و افراد باید به طور جداگانه حساب وکالتی خود را در هر بانکی که تمایل دارند ایجاد نمایند. همچنین، تغییر و ویرایش حساب وکالتی و تعریف آن به نفع سازمان دیگر، توسط وزارت صمت، فراهم نمیباشد.
حساب وکالتی یک حساب بانکی است که صاحب حساب به منظور دسترسی به آن، برای انجام عملیاتی مانند برداشت وجه، مسدودی، رفع مسدودی و غیره، به بانک وکالت میدهد و بانک نیز این دسترسیها را در اختیار شرکتهای مختلفی مانند شرکتهای خودروسازی، بورس کالا و غیره قرار میدهد. ایجاد حساب وکالتی در بانکها در سالهای اخیر یکی از شروط اساسی برای ثبتنام در طرحهای خرید خودرو بوده است؛ بنابراین، بسیاری از افراد به ایجاد حساب وکالتی در بانکهای عامل اقدام نمودهاند.
در این میان، ممکن است برخی افراد این سوال را مطرح کنند که آیا امکان تغییر حساب وکالتی به بانک یا سازمان دیگر وجود دارد یا خیر؟ و اگر پاسخ مثبت است، چگونه میتوان حساب وکالتی را تغییر داد؟
به همین دلیل، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم به توضیح این موضوع بپردازیم که تغییر حساب وکالتی به بانک دیگر به چه صورتی امکانپذیر است. سپس در خصوص تغییر حساب وکالتی به سازمان دیگر نیز به بررسی خواهیم پرداخت. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، با ما همراه باشید.
تغییر حساب وکالتی به بانک دیگر
با توجه به اینکه در سالهای اخیر، افتتاح حساب وکالتی از جمله شروط اساسی برای ثبت نام در طرح خرید خودرو میباشد، بسیاری از افراد اقدام به افتتاح حساب بانکی در بانکهای عامل نمودهاند. اما نکتهای که حائز اهمیت است، این است که هر یک از شرکتهای خودروساز مانند سایپا و ایرانخودرو، بانکهای عامل خود را معرفی کرده و متقاضیان باید اقدام به افتتاح حساب وکالتی در این بانکها نمایند.
در این میان، ممکن است برخی افراد به اشتباه، در بانکی به غیر از بانک عامل شرکت خودروساز ثبتنام نمایند. به عنوان مثال، فرد ممکن است به اشتباه برای ثبت نام در طرح خرید خودرو سایپا، به جای افتتاح حساب وکالتی در بانک تجارت، اقدام به افتتاح حساب وکالتی در بانک ایرانزمین نماید که این بانک از جمله بانکهای افتتاح حساب وکالتی ایرانخودرو است.
در این میان، ممکن است متقاضیان این سوال را مطرح کنند که آیا امکان تغییر حساب وکالتی از یک بانک به بانک دیگر وجود دارد یا خیر؟ و چگونه میتوان حساب وکالتی را تغییر داد؟ به همین دلیل، این بخش از مقاله به بیان تغییر حساب وکالتی به بانک دیگر اختصاص داده شده است.
در پاسخ به این پرسش که آیا امکان انتقال و تغییر حساب وکالتی از یک بانک به بانک دیگر وجود دارد یا خیر؛ باید بیان کرد که با توجه به اینکه حساب وکالتی ایجاد شده در هر بانک، مختص به همان بانک میباشد، افراد امکان انتقال حساب وکالتی خود از یک بانک به بانک دیگر را نخواهند داشت.
امکان انتقال حساب وکالتی از یک بانک به بانک دیگر، مستلزم همکاری میان بانکها بر اساس توافقات صورت گرفته میباشد که در حال حاضر، چنین توافقاتی میان بانکها منعقد نشده است. این شرایط، برای حسابهای وکالتی ایجاد شده برای معاملات بورسی نیز برقرار است.
بنابراین، داوطلبان باید در هر بانک به طور مستقل، اقدام به افتتاح حساب وکالتی یا تبدیل آن به حساب عادی نمایند. در نتیجه، افراد می بایست برای شرکت در طرح خرید خودرو، اقدام به افتتاح حساب وکالتی در بانکی که از سوی شرکت خودرو ساز اعلام شده است نمایند. فلذا، افرادی که حساب وکالتی خود را در بانکی غیر بانک عامل شرکت خودرو ساز افتتاح نموده اند، امکان شرکت در طرح خرید خودرو را نخواهند داشت.
تغییر حساب وکالتی به سازمان دیگر
در بخش قبلی از مقاله، به امکان تغییر حساب وکالتی به بانک دیگر اشاره شد و بیان شد که متقاضیان نمیتوانند حساب وکالتی خود را از یک بانک به بانک دیگر منتقل کنند. به علاوه، آنجا تأکید شد که داوطلبان باید در هر بانک به صورت مستقل حساب وکالتی ایجاد کنند یا آن را به حساب عادی تبدیل کنند.
یکی از مشکلاتی که افراد در فرآیند ایجاد حساب وکالتی در سایپا یا ایران خودرو مواجه میشوند، اشتباه در تعریف حساب وکالتی است. حساب وکالتی که شخص در طرح خرید خودرو ارائه میدهد، باید به نام سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان تعریف شود.
به هر حال، گاهی اوقات مشاهده میشود که بانک به اشتباه این حساب را به نام شرکت خودروساز (سایپا یا ایرانخودرو) معرفی میکند. این خطا ممکن است منجر به حذف نام افراد از فهرست شرکتها در طرح فروش یکپارچه خودروهای داخلی شود. به همین دلیل، افراد ممکن است سوال کنند که آیا امکان ویرایش و تغییر حساب وکالتی به سازمان دیگر وجود دارد یا خیر؟ و چگونه میتوان حساب وکالتی را تغییر داد؟
با وجود درخواستهای مکرر مردم از وزارت صنعت، معدن و تجارت برای ایجاد فرصت و امکان ویرایش حساب وکالتی، تا کنون این نهاد، برنامهای در خصوص تغییر و ویرایش حساب وکالتی برای این افراد در نظر نگرفته است. با این حال، وزارت صنعت، معدن و تجارت ممکن است در دورههای بعدی خرید یکپارچه خودرو، امکان ویرایش و تغییر سازمان حساب وکالتی را برای متقاضیان در نظر بگیرد و اقدامات لازم را انجام دهد.
تأکید بر این نکته حائز اهمیت است که امکان تمدید حساب وکالتی نیز برای متقاضیان وجود ندارد و افراد نمیتوانند از یک حساب وکالتی برای شرکت در طرحهای متعدد فروش خودرو استفاده کنند. توجه به این نکته ضروری است، زیرا در صورتی که خرید خودرو یا معامله در بورس نهایی نشود، وجه بلوکه شده در حساب وکالتی به طور خود به خود آزاد شده و دارنده حساب میتواند آن را برداشت کند.
علاوه بر این، افراد میتوانند در صورت عدم تمایل به انجام معامله و یا انصراف از آن، حساب وکالتی را به حساب عادی تبدیل نمایند. برای انجام این کار، افراد باید به صورت حضوری به شعبه بانک افتتاحکننده حساب وکالتی مراجعه کنند یا از طریق سامانههای بانکی اقدام نمایند. به عنوان مثال، بانک تجارت این امکان را برای مشتریان خود فراهم کرده است تا بتوانند از طریق سامانه این بانک، اقدام به حذف وکالتی بودن حساب نمایند.
به منظور انجام این کار، افراد باید نشانی سامانه tejaratbank.ir/vekalati را در مرورگر خود وارد کنند و به صفحه اصلی این سایت دسترسی یابند. سپس، باید گزینه “وکالتی کردن حساب برای شرکت خودروساز و خودروهای وارداتی” را انتخاب کنند.
در مرحله بعد، با وارد کردن کد ملی، کلمه عبور و کد امنیتی، فرد وارد صفحه زیر میشود و گزینه حذف وکالتی (گزینه قرمز رنگ) را انتخاب میکند.
نحوه تبدیل حساب وکالتی به حساب عادی (مراجعه حضوری یا اینترنتی) بستگی به امکانات بانک افتتاحکننده حساب دارد و میتواند به دو روش مراجعه حضوری یا از طریق سامانه بانک مربوطه انجام شود.
سوالات متداول
1- امکان تغییر حساب وکالتی به بانک دیگر وجود دارد یا خیر؟
2- تغییر حساب وکالتی به سازمان دیگر امکان پذیر است؟